17 juni 2008

Tankar inför projektet


Själva idén kring projektet fick jag efter att jag köpt cd-skivan och boken Supershow med Rut och Knut och lilla Tjut till min 3-åriga dotter. När man (ibland under mer eller mindre tvång) har lyssnat samma skiva tusen gånger både hemma och i bilen så brukar man ju tröttna....MEN det gjorde jag inte med den här gången. Hela familjen gick och små-rappade på de rimmade texterna från skivan. Efter att ha prövat att spela dataspelet Kalasshow med Rut och Knut hemma med min dotter började idén att utvecklas i min skalle. Och sen var det ju det är med Läskonster också som fick igång mig ännu mer. Tänk att få ordna en Supershow på biblioteket. Det skulle ju vara som lässtimulans till och med för kroppen...
Oftast så bjuder vi på biblioteket in en förskoleklass utan att veta om förskolegruppen innan tex en teaterföreställningen läst boken som föreställningen bygger på eller inte. Inte heller vet jag något om förskolan spinner vidare på temat kring föreställninen på något vis. Jag ville testa att följa en grupp förskolebarn under en längre tid och samarbeta nära förskolepersonalen för att se var det finns vinster att hämta när det gäller lässtimulerande arbete.

Utifrån projektet Läskonsters mål ville jag pröva på nya former av lässtimulerande arbete gentemot förskolebarn och deras föräldrar. Jag ville även pröva att blanda in föräldrarna genom att ha gemensamma bokprat för föräldrar och barn
och genom att låta föräldrarna låna böcker direkt på förskolan.

Mål, metod osv

Rapp och Rim med Rut och Knut är ett läsprojekt som har pågått under vårterminen 2008. Det har skett i samarbete mellan Edsbyns bibliotek och förskolan Fölet, avdelningen Grållen. Arbetets samlande tema har varit Carin och Stina Wirséns barnboksfigurer Rut & Knut. De återkommer i bilderböcker, ramsböcker, abc-böcker och barnfaktaböcker samt i musik-cd och dataspel. Syftet är att stimulera barnens läsintresse genom olika lustfyllda upplevelser av litteraturen och berättelsen.

Projektets mål är att:
  • genom samarbete med förskollärare och föräldrar ge barnen oväntade upplevelser av berättelsen, boken och språket.
  • arbeta för att ta in andra estetiska uttryckssätt i den lässtimulerande verksamheten.
  • utveckla ny former av lässtimulans och samarbete med kulturutövare och pedagoger för att lära av varandra, samt för fortsatt samverkan. ´
  • låta små barn arbeta med IT.
  • göra barnen delaktiga och uppmärksamma deras egna berättelser.

Målgruppen har varit förskoleelever i 4-6 års åldern och deras föräldrar.

Metod

  • Samarbete med pedagogerna på en förskoleavdelning, med en begränsad grupp av 14 förskolebarn, som bjuds in till biblioteket återkommande gånger under en termin till olika aktiviteter. Jag träffade även barnen på förskolan och på ett konstgalleri.
  • Vi använder Barnboksfigurerna Rut och Knut, av Stina och Carin Wirsén som samlande tema för projektet och de återkommer i bilderböcker, ramsböcker, abc-böcker, barnfakta-böcker, musik-cd och dataspel.
  • Bokprat för föräldrar och barn samtidigt på biblioteket i samband med föräldramöte.
  • Ramspåsar med bilderböcker och Rut och Knuts dataspel, som föräldrarna kan låna direkt på förskolan.
  • Förskolepersonalen arbetar kontinuerligt med Rut och Knut-temat.

Dokumentation

  • Loggbok förs kontinuerligt av både barnbibliotekarie och förskolepersonal
  • Foton
  • Barnens egna bilder och annat arbete
  • Den här bloggen

Väntat resultat
Genom att testa den här arbetsmetoden på en liten grupp, tror jag att jag kan få ny kunskap och kan förnya mitt lässtimulerande arbete bland mindre barn. Hitta och utveckla nya abetsmetoder och samarbetsformer med förskolan. Barnen och föräldrarna får en bredare bild av biblioteket, samt blir mer stimulerade att läsa.


Utvärdering har skett under projektets gång genom samtal oss pedagoger och bibliotekarier emellan. Utvärdering har skett efter projektets slut via samtal och nedskrivna utvärderingsfrågor och svar. Utvärderings-enkät till föräldrarna. Skriftlig utvärdering.

Spridning av projektet
Via hemsidan och Bibblabloggen.
Information till övrig förskole-personal i kommunen på nästa förskole-träff på biblioteket .
Information till övriga deltagare i projektet Läskonster via blogg.
Information till övriga barnbibliotekarier i länet vid barnbibliotekarie-träff i länet.
Projektet är nominerat till Bibliotekstjänst Läsfrämjandepris 2008.

Preliminärt upplägg

Samla kontaker

Supershow med Rut och Knut och lilla Tjut

Utdrag ur loggboken:
9/4 SAlla 5 åringar bjöds in till tre föreställningar samma förmiddag (och en senare på filialen i Alfta). Showen var superbra och barnen verkade uppskatta den. Tre tjejer från estetiska programmet i Bollnäs dansade och lärde barnen olika hip-hopsteg

Vi startade med att jag berättade lite om Rut och Knut och sen läste jag ur boken Supershow med Rut och Knut och lilla Tjut. Vi lyssnade tillsammans på hiphoplåten och barnen fick spela på kastruller och med vispar.

Plötsligt hoppade dansarna fram och körde en dans till hiphoplåten. Barnen fick pröva på olika steg som bla "stiga över sten" och "kolla bajs under foten" och "köttbulle". De var så snabba att lära sig. De fick också lära sig att se cooooooola ut och ta olika steg.

Lokaltidningen Ljusnan kom på sista föreställningen och det blev ett reportage dagen efter.













Högläsning och bokpåsar

Utdrag ur loggboken 4/3 2008:
Jag var på första besöket på förskolan och presenterade mig för barnen. Vi satt i sagorummet och jag läste högt för barnen. Jag hade valt några av böckerna som föräldrarna kommer att kunna låna hem direkt från förskolan. Böckerna var Pang! Ekorrn,n satt i granen och Astons stenar.

Jag lämnade också över 30 böcker, cd-skivor och data-spel som föräldrarna ska kunna låna hem. De fick också Libary-kassar som föräldrarna kan bära hem böckerna i.

Föräldramöte på biblioteket

Utdrag ur loggboken 15/4 2008:

Föräldrarna blev inbjudna till biblioteket en kväll. Det kom 15 föräldrar och barnen var självklart med. Jag bjöd på frukt och juice, kl. 17 i hörsalen.

Jag började med att berätta om mig, vikten att läsa, om projektet Läskonster, om idéen om Rut och Knut. Jag höll också ett bokprat för både barn och föräldar samtidigt. Jag hade valt de böcker som de kan låna på biblioteket. Jag berättade också om "Astons stenar" med dvd och dataspelet "Kalasshow med Rut och Knut.

Det här var första gången som jag hade bokprat för vuxna coh barn samtidigt. Nästa gång ska barnen få sitta hos sina föräldrar och inte på en filt på golvet som vi gjorde. Det blev lite rörigt och många barn tappade koncentrationen (tidpunkten var nog inte den bästa heller) .

Efter det berättade personalen lite om hur de jobbat kring rim, matte och Rut och Knut på förskolan med barnen. Föräldrarna och barnen fick gå omkring fritt och titta på barnens utställning med sina egna rim, teckningar och så sagan de skrivit ihop efter besöket hos konstnären.

Föräldrarna följde sen med mig upp i biblioteket där jag berättade mer om barnens oljemålningar och visade Rut och Knutspelet och Barnbibblan. Föräldrarna fick själva pröva på. När vi kom tillbaka till hörsalen stod barnen knäpp tysta i en ” cool pose” med armarna i kors och benen isär. När musiken ”Vi gillar rock” från Rut och Knutskivan satte igång började de dansa och de var sååååååå bra och cooola!!

Dataspel på biblioteket

Utdrag ur min loggbok:

11 barn från Grållens avdelning var här på biblioteket idag och spelade dataspelet "Kalas-show med Rut och Knut. Halva gruppen var med mig vid datorn och halva läste böcker med personalen.


Jag började med att jag visade min blogg, som uppskattades av personalen. Därifrån gick vi till Barnbibblan och sjöng några sånger och ramsor. Barnen hängde med i både sång och rörelser. Efter det satte jag igång "Kalasshow med Rut och Knut" och visade början och ”mina vänner”-boken. Vi sorterade varor, delade lika, hoppade mellan bommar och gjorde recept-ramsor. Barnen hängde med hela tiden och fick pröva själva. Personlen uppskattade spelet och påpekade att det innehöll precis vad de redan jobbade med på förskolan, som matematik och stavning. Tex delade de så att alla fick lika många gurkbitar till lunchen, precis som Rut och Knut gör i spelet. Efter ca 20 min bytte vi grupp och körde samma. Efter fick barnen ”Library Lovers-knappar” och låna vad de ville ha med sig tillbaka. När förskolans dator börjat fungera ska jag gå dit på besök och höra vad barnen tycker om data-spelet.



Så här i efterhand kan vi konstatera att datorn på förskolan inte har fungerat på hela våren, vilket verkligen har varit tråkigt. Men spelet har funnits att låna hem. Vi köpte in flera exemplar.

Förskolans dag

Mail från personalen på Fölets förskola:
Vi har funderat på någon sorts fortsättning kring "Rut och Knut" och vill gärna att du kommer och träffar barnen en vända till, kanske för att läsa? Fler böcker om dem har kommit...

Barnen dansar till Supershow musiken på förskolans dag (15/5) och på vår sommarfest, rimmar på barnens egna T-shirtar (utgår från böckerna som inspiration). För oss fortsätter projektet som en naturlig del av vår verksamhet.

Utdrag ur loggboken 15/5 2008:
Alla förskolebarn i Edsbyn tågade genom byn till hembygdsgården. De flesta grupperna var utklädda. Barnen från Fölets förskola var jättesnygga i sina snygga rimtröjor och egentillverkade sjalar. De hade en cd-spelare med sig och spelade Rut och Knutmusiken när de gick. De hade gjort en sjal till mig också. Jag tog kort och gick med dem en stund.




Här är några av rimmen:






Utställning på biblioteket


Utdrag ur loggboken 10/4 2008:
Innan barnen kom hit hade de under veckan målat egna stora tavlor i oljefärg på förskolan. Det var bestämt att tavlorna inte fick föreställa någonting. De hade också läst "Rut och Knut ställer ut" på förskolan.




När de kom till biblioteket hade de med sig sina fina tavlor som vi satte upp på barnavdelningen. De hade också med sig rim som de skrivit och andra bilder de ritat kring Rut och Knut-temat. Vi började med att jag läste ur "Rut och Knut ställer ut" igen och sen talade vi om bilderna. Sen frågade jag och barnen fick berätta om sina oljemålningar. Hur svårt det var när det inte fick föreställa någonting. Barnen tänka och berätta kring vad de såg i tavlorna. Någon såg bland annat en pinnaffär.




Förskolepersonalen läste upp barnens rim och sen fick barnen hjälpa till att ordna utställningen och sätta upp sina egna teckningar och rim på skärmar i biblioteket.
Här är några av rimmen:
När det blir sommar ska jag bada i min POOL, för då blir jag COOL.
Jag tycker om att ta ett BAD , för då blir jag GLAD.





























































































Besök hos konstnär

Utdrag ur loggboken14/4:
Barnen hämtade mig utanför biblioteket. Vi gick tillsammans till Björn Skeppstedts galleri. Utanför berättade jag lite om två böcker ” Den lilla konstnären” och ”Inte bara svart och vitt”. Innan besöket hade de läst "Rut och Knut ställer ut", på förskolan.

Björn berättade om Tomas Nilssons utställning och barnen tittade på tavlorna och fantasin satte igång. De berättade om vad de såg. En tavla med en massa hus som på ett bergträd utan ingångar valde vi ut så att barnen fick med sig en bild tillbaka till förskolan och så satte de ihop en saga kring tavlan. Nu hänger tavlan + sagan här i biblioteket.

Sen visade Björn hur man kan måla utan att det föreställer någonting. Han hade en papperstallrik med oljefärg på som han bara smetade på på ett papper på ett stafli. Barnen fick sen fantisera kring vad de såg. Det var tuppar, och vagnar m.m. Han visade också en sko som han hittat i en container och tagit med hem. Den var trasig i fram och det såg ut som vassa tänder. Sen visade han tavlan med skorna på där de är målade som två stora valar med vassa tänder. Barnen fick pröva att stoppa in fingrarna i ”fiskbettet” och fantiserade fritt kring bilderna.








Björn visade också en modelldocka och en ganska mörk, fantasyinspirerad tavla som barnen gick i gång på. De hade en massa frågor om bilden, men gav också många egna förslag på vad detaljerna föreställde. Deras fantatsi var på högvarv. Efter besöket gick de tillbaka till förskolan och målade.

Brev till författaren - avslutning på projektet

Utdrag ur loggboken:
Jag mailade författaren Carin Wirsén och berättade om projektet. Jag frågade också om hon kunde tänka sig att skriva ett brev till barnen. Och det kunde hon. Hon blev glad av att höra vad vi jobbat med och skrev bla att det är för såna som "oss" hon tycker att det är kul att skriva.
Utdrag ur loggboken 3/6 2008
Barnen kom hit till biblioteket och vi satte oss på en filt på barnavdelningen. Jag berättade om författaren till Rut och Knut-böckerna. Jag berättade att jag hade en överraskning tog fram brevet från Carin Wirsén och läste det högt för barnen. Carin frågade bland annat vad barnen vill jobba med när de blir vuxna och berättade att hennes barnbarn varit med och målat i vissa av hennes böcker. Innan besöket hade gruppen läst "Rut och Knut jobbar" på förskolan, så jag frågade och fick en massa svar vad deras föräldrar jobbar med och vad de själva vill bli när de blir stora.

Vi pratade om hur det är att jobba som författare och sagoberättare och jag läste ur Rut och Knut tittar ut på sagoväsen:älvor och troll. Jag läste också om hur man känner igen ett troll och en tomtesaga.

Efter det visade jag en Rut och Knutbok som några förskolebarn i Alfta gjorde för 2 år sen när Carin Wirsén besökte biblioteket under barnboksveckan. Jag läste den och vi pratade om att barnen själva kan bli författare. Barnen fick berätta en ett-ords-saga tillsammans. Så här blev den:
”Det var en gång en kattflicka som var ute och gick. Då gick hon på en brunn och då blev det stopp. Då kom en lärare och tog hem katten. Katten och läraren lekte kurragömma. Sedan den dagen levde de lyckliga i alla sina dagar”.

Barnen fick sen gå en Rut och knuttipsrunda där jag testade hur mycket de kunde om Rut och Knut. Alla tre grupperna hade alla rätt och därför fick de en bok av mig som vinst.








Barnen fick fiska i fiskdammen och alla fick en varsin pixibok på kroken. Barnen fick också med sig en Librarylovers-påse med utvärderingsenkät till föräldrarna, öppettiderlapp och bibblabloggenlapp.

När jag tackat barnen och sagt att nu är projektet avslutat tog de fram en överraskning till mig. De tyckte att det var lite tråkigt att bara ge mig en blomma så de hade samlat ihop till en Rut och Knut-soppa till mig. Jag fick en jättegryta som innehöll allt möjligt: Flingor, polkagrisklubba, lök, fiskar, banan och mycket mer. Till grytan fick jag en massa sopp-rim som barnen skrivit.
Jättekul!
Några av rimmen:

Rut och Knut ska koka soppa, vad ska de i soppan stoppa.
Titta en så stor kastrull, den ska snart bli riktigt full.
Korvar, lök och små morötter, lakritsremmar, hasselnötter,
gurkor, klubbor, sill i dill och så många korvar till.
I med skumbad, fram för bubbel, bubbelskum gör soppan dubbel.
Dubbelsoppa just det rätta, så att många kan bli mätta.
.....
Nej, men hoppsan, ålen smiter!
Och den Knut i örat biter.
Knut är inte sämre han, biter till så hårt han kan.
....
Fram med skedar glas och fat. Dags att bjuda på kalas.
Hör de skramlar i tamburen, ja nu kommer alla djuren,
för kalas det vill dom ha. Tror du att det smakar bra?

Enkät till föräldrarna och förskolepersonal

Sluttankar

Resultatet anser jag blev som jag hoppades med de små resurser som nu fanns till hands.
Barnen och föräldrarna har fått en bredare bild av biblioteket genom bla Supershowen, barnens egen utställning och att de skrivit och berättat egna sagor och rim. Barnen och föräldrarna har också fått en positiv bild av biblioteket och mig som barnbibliotekarie, vilket märks när de hejar på mig ute på Byn eller när de kommer till biblioteket och i föräldrarnas enkätsvar.
Projektet har bidragit till lässtimulans och språkutveckling. Det märks bla genom hur barnen använt språket i sina berättelser och rim. Det märks också genom att de kommit i kontakt med fler böcker och på ett annat sätt än tidigare.

Jag hade velat arbeta mer med dataspelet och andra bra ställen på Internet med barnen. Det tål att tänkas på till nästa gång hur man ska göra. Att det inte gick så bra nu beror dels på att förskolan fick vänta så länge på sin nya dator. Dels hade det behövts mer tid här på biblioteket och vid datorerna. Det hade också krävts mer arbetstid av mig, vilket hade varit svårt att få fram i nuläget då jag bara arbetar 50 % som barnbibliotekarie.

Jag anser att barnen har fått ut mer genom personalsamarbetet än vad de skulle ha fått annars. 1 + 1 = 3 i det här fallet. Genom att idéerna har kommit från flera håll, pedagoger, bibliotekarier och konsutövare, har ett kreativt idé-flöde funnits. Idéerna har växt och det har varit lätt att spinna vidare på nya idéer hela tiden. Det är nyttigt att få in nytt tänkande och idéer från utomstånde i sitt arbetssätt. Det här projektet visar att det går att samarbeta och att det inte behöver var så svårt.

Det hade varit önskvärt med en konstnär eller konstpedagog som hade kunnat arbeta parrallellt med mig och pedagogerna genom hela perioden. Det hade ökat på vinsterna ännu mer. Det hade då krävts större ekonomiska resurser.

Själv anser jag mig ha förnyat mitt sätt att se på lässtimulerande arbete. Det har varit bra att få pröva på att tänka annorlunda och att pröva nya saker. Det har också varit mycket givande och roligt att arbeta tillsammans med andra yrkesgrupper. Jag kommer att arbeta på ett annat sätt fortsättningsvis och tänka vidare än tidigare. Jag har fler idéer på lager inför framtiden där andra yrkesgrupper inkluderas och där barnens eget deltagande kommer att stå i fokus.

Avslutningsvis vill jag tacka alla som varit med i projektet! Ett speciellt tack till alla barn!

Utvärdering

Utvärdering har skett kontinuerligt genom samtal mellan oss i personalen, dvs pedagoger och barnbibliotekarie. Vi har nystat vidare på idéer och tagit upp sådant som var mindre bra.

Förskolepersonalen har fyllt i några utvärderingsfrågor som jag lämnat och det som kom fram där var:


  • Projektet låg rätt i tiden för dem. De fick idén lanserad innan planeringen av vårterminen. Och de kunde lätt arbeta in verksamhetens mål - matematik och jämställdhet- i temat.
  • Mindre bra var att barnens dator inte fanns tillgänglig hela tiden, pga av att den var trasig och de fick vänta så länge på en ny.
  • Det behövs mer tid för planering med pedagoger borde inplanerats.
  • Skulle det gå att köra ett liknande projekt fast i minskad omfattning? Svar: Svårt att minska omfattningen om det ska bli bra kvalité. Pedagogerna behövde inspirationen från mig för att komma vidare med idéerna.

  • Målen har uppnåtts: Dans och utställning -estetiska utrycksätt som vi även nådde föräldrarna.Barnen skrev egna berättelser- något vi vill utveckla vidare.
  • Målen har uppnåtts: Barnen rimmar i alla tänkbara situationer (och otänkbara).
  • Vad har vi som personal lärt av varandra? Av andra konstutövare? Vi har fått ut massor genom att fokusera på ett gemensamt tema. Alla har bidragit på sitt sätt. Vi har inspirerat och bekräftat varandra och våra idéer. Lättare att spinna vidare på idéerna när man får inpulser från andra än sig själv. Nya idéer föds. Lättare att frångå de "gamla vanliga" inarbetade arbetssätten.

  • Vinsterna? Se ovan + att vi har fått ut det maximala.
  • Hur har barnen upplevt projektet? Barnen tycker att det har varit jättebra! Personalen märker mest hu de äldsta (6-åringarna) tar till sig detta, men även många av de yngre.
  • Enligt pedagogerna har läslusten ökat.
  • Positiva reaktioner från föräldrarna. Pedagogerna har arbetat för full med att få föräldrarna delaktiga i förskoleverksamheten och kommer att fortsätta ytterligare med det.

Enkätsvar från föräldrarna

Av 14 st utskickade enkäter har jag fått tillbaka 6 st och slutsatserna och svaren som redovisas nedan bygger på dem.

Alla föräldrarna känner till Rut och Knut. En förälder har inte märkt av hemma att barnen arbetat med projektet.

Hur har du märkt av att ditt barn jobbat med Rut och Knut?

  • "E har ritat Rut och Knut. Rimmandet tog fart".
  • "Han rimmar på olika ord".
  • "Hip-hop-moves, mycket Rut och Knut och lilla Tjut!Rimmar och använder fler ord".
  • "Sjunger mycket om Rut och Knut. Rimmar på allt. Leker Supershow och dansar m.m.".
  • "Rimmar hemma".

Hälften av föräldrarna har läst en Rut och Knut-bok för sitt barn.

2 st föräldrar har lånat ngåon biblioteksbok direkt från förskolan

4 föräldrar brukar gå tillsammans med barnen till biblioteket.

Vad var bra med föräldrarmötet på biblioteket?

  • "Att få sem vem vår nya (eminenta) barnbibliotekarie var. Få ett ansikte och att få se barnens jobb var kul! Tack duktiga personal!"
  • "Få inblick i vad ni har hållit på med".
  • "Att barnen själva fick vara med och visa upp vad de arbetat med".
  • "Intressant att få komma och se vad barnen sysslar med och roligt att få träffa dig Anette. Det var 'stort' för barnen att få visa oss vad ni gör och dansa. Tack för att du ville träffa oss".
  • "Att man får höra/veta vad dom gör".

Vad var mindre bra?

  • "Kanske lite mera tid".
  • "Att många av barnen inte hade hunnit hem för att äta middag (de blev lite ofokuserade)".

2 läser mer böcker nu än innan projektet. 4 inte.

5 går inte oftare till biblioteket än tidigare.

Hälften av barnen spelar dataspel i hemmet. 2 har spelat Rut och Knuts dataspel hemma.

Mina tankar:

Det tog mycket tid att ordna med kontakter med konstutövare. Det gick också ut mycket tid till att tänka hur projektet skulle utformas och det fick omformas efter tidens gång, beroende på vilka konstutövare som kom med i projektet. Hade varit bra med fler gemensamma planeringsträffar. En del tid gick också åt till att ordna Supershown för alla 5-åringar i kommunen.

Det var lärorikt att samarbeta med pedagogerna på förskolan. Jag lärde mig dels mycket om hur de arbetar på förskolan och smått och gått om vilka tider på dagen som är bäst för biblioteksbesök osv. Jag lärde mig också några pedagogiska knep genom att iakta pedagogerna. Det underlättade genom det informella sätt vi diskuterade oss fram i projektet. Det var bara att lyfta luren eller att slänga iväg ett mail till varandra. Pedagogerna var också lätta att jobba med eftersom de var så engagerade själva och bidrog med så mycket. Barnen fick ut så mycket tack vare att personalen arbetade så mycket med temat på förskolan.

Det var bra att ha en sådan liten grupp för jag lärde mig att känna igen barnen. OM det funnits tid så hade jag gärna lärt känna barnen ännu mer. Det märktes att barnen lärde känna igen mig och att de tyckte att det var kul. De kopplade mig till biblioteket och jag hoppas att bara det väcker läslusten och lusten till att besöka biblioteket. Genom projektet lärde de både att känna mig och biblioteket redan i tidig ålder.